Рожеві фламінго на фотографіях Мартіна Харві.

4




Рожевий фламінго – дитя озер Накуру і Богорія в Кенії. Тут проживає величезна популяція пернатих (близько двох мільйонів особин), їх приваблюють велику кількість їжі – специфічні водорості і ракоподібні.

Орнітологи визнають, що місце гніздування цих птахів – одне з найбільш мальовничих видовищ в світі. Професійного фотографа дикої природи Мартіну Харві (Martin Harvey) пощастило зафіксувати рожевих фламінго.

Розовые фламинго на фотографиях Мартина Харви

Масивний вигнутий дзьоб – відмітна особливість цих граціозних птахів. З його допомогою вони фільтрують їжу з води. Вчені підрахували, що колонії фламінго споживають близько 250 000 кг водоростей на гектар площі в рік.

Розовые фламинго на фотографиях Мартина Харви

На жаль, популяція фламінго поступово скорочується. Причиною тому – і дуже велика кількість туристів, і промислове забруднення озер, безліч відходів виробництва, які скидаються безпосередньо у воду. Крім того, у посушливі сезони рівень води в озерах різко скорочується і їжі не вистачає птахам. Під час вологого сезону, рівень води, навпаки, занадто високий. Такі різкі перепади можуть бути наслідком того, що в останні роки в Кенії процес урбанізації набирає обертів, угіддя розчиняються під поля, рівень підземних вод піднімається, що призводить до сезонних повеней.

Розовые фламинго на фотографиях Мартина Харви

Варто задуматися над тим, що подібна екологічна ситуація може стати причиною поступового зникнення популяції рожевих фламінго. А адже ці птахи, «дитя сонця», – справжнє диво природи.